Wist je dat?

Prev Next

Wist je dat een opdrachtgever jou niet mag checken op social media?

Werkgevers mogen sociale media-pagina’s van sollicitanten en werknemers alleen afstruinen (en verwerken) als dat ‘noodzakelijk en relevant’ is voor de baan in kwestie volgens de autoriteit persoonsgegevens.

Juridische grondslag is nodig

Werkgevers mogen niet zomaar veronderstellen dat ze de data van individuen voor hun eigen doelen mogen gebruiken, alleen vanwege het feit dat die data door dat individu publiekelijk gedeeld zijn. Om die data ook te gebruiken is nog steeds een juridische grondslag nodig.

Vóórdat sollicitatie begint

Ook moet de kandidaat in kwestie correct worden geïnformeerd over het eventuele gebruik van hun tweets en Facebook-posts. En dan niet tíjdens, maar zelfs vóórdat ze eventueel besluiten te solliciteren. Uitzondering is alleen mogelijk als bijvoorbeeld specifieke risico’s voor specifieke functies in het geding zijn. Alleen dan kan de werkgever een juridische basis onder het zogeheten Article 7(f) hebben om toch op sociale media van kandidaten rond te struinen. Wat dus bijvoorbeeld wel mag: een LinkedIn-profiel checken om te zien of een ex-werknemer zich aan een concurrentiebeding houdt.

Zelfs bij toestemming mag het niet

Zelfs als een sollicitant toestemming geeft hem online te onderzoeken mag een werkgever dat niet zonder meer doen. Kortom wees hier bewust van en weet wat jouw rechten zijn! Voor meer informatie neem contact op met SEMpeople.

Posted on september 1, 2018

Leave a comment